Aamulenkkipeikko

Aamulenkki on yhtä kuin aamu-unisen painajainen! Siis ihan aikuisten oikeasti! Iltaisin voisin lenkkeillä vaikka keskellä yötä (tosin unet sitten siirtyy), mutta aamulenkki on kuin punainen vaate.

Oon varmaan viimeiset 25 vuotta saanu kuulla aina eri suunnilta väitteitä ja mielipiteitä et miks aamulenkki on just se päivän paras hetki ja nämä liittyvät nimenomaan ennen aamupalaa tehtyihin lenkkeihin. Listaan nyt tähän muutaman sellaisen ja kommentoin väitteitä sen mukaan, mikä mun oma ajatus on…

 • On lenkki tehty jo valmiiksi, kun tekee sen ensimmäiseksi aamulla.
  • Hmm… No joo, mutta miks rankaista itseään aamulenkillä, kun se on myöhemmin päivällä paljon kivempaa tuo lenkkeily ja koska myöhemmin saa itsestään paljon enemmän irti kuin nukuksissaan aamulla?
 • Lähtee päivä hyvin käyntiin, kun ensiksi käy lenkillä.
  • Ai miten niin????????????????? Jos mä käyn lenkillä aamulla ennen aamupalaa niin ensinnäkin se ei todellakaan ole piristävää tai tehokasta, koska olen vielä puoliunessa. Tämän lisäksi joutuu vielä päikkäreille aamupalan jälkeen ennen kuin jaksaa ees lähteä mihinkään! Jos nämä päikkärit jää ottamatta niin sitten päivä on yhtä haukottelua.
 • Lähtee aineenvaihdunta hyvin käyntiin.
  • No joo… Tähän ehkä uskoinkin jonkin verran, kunnes jotkut oli oikeasti tutkineet asiaa ja totesivat, että päivittäiseen energiankulutukseen ei vaikuttanut lenkin ajankohta mitenkään.
 • Ehtii sitten tehdä päivän mittaan useamman treenin, kun aloittaa aikaisin.
  • No tämän allekirjoitan! Mutta jos päivän eka treeni on puolilla tehoilla tehty niin onko siitä sitten oikeesti mitään hyötyä? 😀
 • Aamulla on ihanan hiljaista ja raikasta lenkkeillä.
  • Juu tämän uskon ja olen kokenutkin, mutta jos tämä on ainoa syy niin lenkin voi tehdä vaikka klo 23 😉 silloin on aivan yhtä hiljaista ja yleensä yhtä raikastakin.
 • Aamuisin ei ole liian kuuma kesällä.
  • Joo tämä oli yksi syy, miksi aamulenkkejä yritinkin, mutta kuten edellisessä kohdassa niin iltaisin on myös viileää, kun odottaa tarpeeksi myöhään.

Tässä oli muutama esimerkki niistä väitteistä mitä olen kuullut…

Myönnän, että olen aamu-uninen, enkä TODELLAKAAN ole parhaimmillani aamulla ennen kello kymmentä. Lisäksi intoani tehdä asioita tehokkaasti aamuisin on rajoittanut tuo realiteetti, että migreenikohtauksen saaminen on paljon todennäköisempää aamulenkin kuin johonkin muuhun aikaan tehdyn lenkin jälkeen.
Aikoinaan tein kaksivuorotyötä ja koska oli pakko tehdä myös iltavuoroa niin yritin käydä lenkillä sitten aamuisin iltavuoropäivinä. Tuloksena oli 90% varmasti migreeni => saikkupäivä omalla ilmoituksella => pomo tykkäs – NOT!
Nyt tämän uuden kuntoiluinnostukseni aikana olen yrittänyt uutta lähestymistä aamulenkkeihin juurikin sen takia, että ehtii tehdä sitten useamman treenin päivässä. Mutta kyllä ne vaan edelleen ovat olleet niin suuria peikkoja, että ei oo tosikaan!

Kuulin monia vinkkejä, että miten niistä voisi saada miellyttävämpiä. Esimerkiksi: hanki ihania lenkkivaatteita ja asettele ne valmiiksi matkalle sängystä ulko-ovelle, niin on helppo lähteä lenkille… Ei toimi ei. Ei oo kiva herätä tuskaisen tietoisena siitä, että pitäis vetää vaatteet päälle ja lähteä pihalle lämpimän peiton alta. 🙁 Vielä ärsyttävämpää, kun tiedostin, että tulen olemaan lopun päivää hieman unelias jos niin teen…

 

Myytin murtamista

Tänä syksynä, kun jälleen pääsin tähän blogin kirjoittamisen makuun otin oikein silmän käteen ja ryhdyin tutkimaan tätä peikkoa. Onko aamulenkit oikeasti se juttu miten saa energiaa päiväänsä ja miten paino putoaa vaikka muputtais mitä moskaa vain koska kuitenkin teet aamulenkkejä?

Netin ihmeellisestä maailmasta löytyy paljon juttua aiheesta – puolesta ja vastaan ja olikin haaste löytää edes jotenkin luotettavia artikkeleita aiheesta. Onneksi sieltä löytyi valmentajien, personal trainereiden ja jopa lääkäreiden juttuja aiheesta, joiden katsoisin olevan edes suhteellisen asiansa tuntevia ja osassa viitattiin muistaakseni jopa johonkin tutkimusryhmällä tehtyihin kokeisiin.
Sieltähän sitä sitten sai lukea aivan selkeällä suomenkielellä, että on aivan se ja sama mihin aikaan päivästä ne treeninsä tekee, kunhan ne vain tekee!!!
Mikä helpotus! Ei oltu todettu mitään hyötyä energiankulutuksessa aamulenkit versus muuhun aikaan päivästä tehdyt lenkit. Ei oltu todettu merkittävää eroa aineenvaihdunnan tehokkuudessa jne. Mutta se oli todettu, että jos ihminen ei ole aamusta pirteä ja jos vielä on edellisen illan tankkaus mennyt vähän harakoille niin aamulenkkien teho oli huomattavan paljon alhaisempi kuin muiden lenkkien…

Näiden faktojen perusteella ryhdyin miettimään, mikä olisi oikea kombo minulle? Ainoa syy minulle tehdä aamulla lenkkejä oli enää se, että ehdin useamman treenin tekemään päivän aikana tai jos tiedän etukäteen, että en kyseisenä päivänä ehdi muulloin liikkumaan niin se pitäisi tehdä heti aamusta. Usein parhaat jutut löytää kokeilemalla, joten ei muuta kuin empiirisen tutkimuksen piiriin!!!

 

Peikko – Lizzzie 1 – 2

Päätin, että kokeilen tehdä homman niin, että syön aivan rauhassa hyvän aamupalan ja lasketan sitä hetken verran ja lähden sitten sinne lenkille… Eka kerta meni hyvin, mutta kuten oikea tutkija niin eihän sitä yhden näytön perusteella voi vielä todentaa faktoja. 😉

Nyt kun näitä kokeilulenkkejä on ollut jo useampi niin voin sanoa: HEUREKA!
Näinhän sen homman pitää mennä! Aamupalasta saa sopivasti energiaa ja yön aikana tullut nestevaje paikkaantuu ja mikä parasta: siinä ehtii keho ja mieli herätä! Hitaat heräämiset on niitä parhaita, kun ei tarvitse sännätä suoraan unesta menohon. <3 Aamupalan jälkeen annan noin 20 min olon tasaantua ennen kuin alan pukemaan lenkkivaatteita päälle. Siis ero tuohon ennen aamupalaa tehtävään lenkkiin on aivan käsittämättömän suuri! Joskus jopa tuntuu, että menen aivan liian lujaa näillä lenkeillä, koska oikeasti tuntuu siltä, kuin tekisi ihan tavallista jokapäiväistä lenkkiä. Ja nyt allekirjoitan sen väitteen, että aamulenkin jälkeen on energinen olo!
On, jos sen lenkin tekee aamupalan jälkeen. 🙂

Täten julistan aamulenkkipeikon selätetyksi!

Melkein jo lannistuin ja annoin periksi, mutta onneksi en tehnyt niin. Vaikka en lähdekään kukonlaulun aikaan lenkkeilemään niin silti ehdin tekemään useamman treenin päivässä ja tämähän se minulla oli se tavoite. Joka päivä en tee aamulenkkiä, enkä tule ikinä tekemäänkään. Teen niitä vain silloin, kun on kova päivä tai jos ei ehdi päivällä jonkun menon takia tekemään muuta.

Minun puolesta kukin saa tehdä lenkkinsä milloin tahtoo ja jos kokee, että tuo paastolenkki on maailman paras asia niin aivan vapaasti saa tehdä niitä, mutta älkää hyvät ihmiset tyrkyttäkö niitä muille (varsinkaan mulle 😉 ). Ne on testattu ja huonoksi koettu omalta kohdalta. Mun aamulenkki on tämmöinen aamupäivälenkki, jolloin on ehtinyt oikeasti herätä ja lenkkiin saa lähes normaalisti tehoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *